Apistogramma Borellii

Een van mijn favorieten aquariumvis is de Apistogramma Borellii (A102/103/104). Voordat ik mijn koppel aanschafte ben ik opzoek gegaan naar informatie over het leefgebied van deze aquariumvis. Ik wil mijn aquarium biotoop getrouw inrichten. Op de meeste websites lees je dat ze op een constante temperatuur gehouden dienen te worden. Ook kom je veel uiteenlopende eisen tegen, kortom er zijn maar weinig websites waar de juiste temperatuureisen voor deze soort staan aangegeven. Daarbij zijn er erg veel websites die informatie van elkaar overnemen zonder deze te controleren. Wanneer mensen dat lezen en de vissen zelf gaan houden op deze temperaturen, zullen ze deze foutieve informatie ook weer gebruiken om andere te informeren. Dit alles resulteert erin dat de Apistogramma Borelli vaak te warm wordt gehouden.

Waar leeft de Apistogramma Borellii?

Ze zijn te vinden in de Paraguay (Rio Paraguay), Uruguay, Bolivia, Argentinië (Corrientes) en in Mato Grosso/Parana in Zuid-Brazilië. Op onderstaande kaart is het leefgebied van de Apistogramma Borellii weergegeven. De zuidelijke ligging van het gebied geeft aan dat het m een subtropische soort moet gaan omdat de temperaturen hier winters flink af kunnen koelen.

Afbeelding

Wat zeggen de verschillende internet sites?

Een eenvoudige zoekopdracht in google levert de volgende resultaten op:

Hobbykwekers.nl beschrijft het leefgebied goed en raad ook aan op in de winter de temperatuur terug te schroeven. Met een 22 tot 28° zitten ze wat aan de hoge kant maar met het aanpassen van de temperatuur s in de winter geven ze een goed advies. http://www.hobbykwekers.nl/vissendatabase/zuid-amerika/696-apistogramma-borellii-blauwe-dwergcichlide

Aquavisie adviseert een temperatuur van 24 tot 25° en zit daarmee het meeste uit de richting. Hoewel deze site vaak geraadpleegd wordt voor informatie over aquariumvissen zitten ze er hier dus flink naast. http://aquavisie.retry.org/Database/Vissen/Apistogramma_borellii.html . Ook fishbase hanteert de temperaturen van 24 tot 25°, maar deze schrijven wel dat de soort subtropisch is.

Een website die ik recentelijk heb gevonden die veel goede informatie over vissen heeft is http://www.seriouslyfish.com. Deze site beschrijft het leefgebied en de medebewoners goed. Voor de borellii hebben de een advies temperatuur van 20 tot 26° en dat is voor deze subtropische soort een mooie richtwaarde. Wat ze niet beschrijven is dat de vissen er baat bij hebben om in de winter koeler te zitten dan in de zomer.

Hoe koud kan het water voor de borellii zijn?

Op www.apistogramma.com is een topic over een man die borellii’s in het wild vangt in gebied waar de temperaturen van 12° voorkomen en watertemperaturen van 18°.

Op www.dwarfcichild.com vermelden ze het volgende:

“Bijgevolg wordt de vis uit deze gebieden blootgesteld aan koelere watertemperaturen dan de meeste Apistogrammas. In feite heeft men de Apistogramma borellii gevonden in wateren met temperaturen zo laag als 6.5°C!”

Aardig koud dus, je hoeft dus niet bang te zijn dat het water te koud zal worden voor je vissen wanneer je het water op kamertemperatuur houd. Ik heb mijn vissen zelf in een onverwarmde bak zwemmen. De temperatuur is deze winter gezakt tot 17° en de vissen waren nog steeds levendig en actief. Wanneer je jou Borelli’s in optimale opstandigheden wilt houden, doe je er dus goed aan een subtropisch aquarium voor ze op te zetten. Een bijkomend voordeel is dat je het water niet hoeft te verwarmen en dat scheelt in de kosten voor je energie.

In de zomer maanden ga ik zelfs proberen om mijn Apistogramma borelli’s buiten in een vijvertje te houden. Hierover ga ik in een volgend bericht meer vertellen.

Apistogramma Borellii vrouw

Apistogramma Borellii vrouw

Apistogramma Borellii man

Apistogramma Borellii man

 

Advertenties

8 gedachtes over “Apistogramma Borellii

  1. Pingback: Apistogramma Borellii nestje | VissenPraat
  2. Pingback: Trichogaster lalius – Dwerggoerami | VissenPraat
  3. Pingback: Bladeren in het aquarium | VissenPraat
  4. Pingback: Ruitvlekzalm – Hemigrammus caudovittatus | VissenPraat
  5. Pingback: Planaria bestrijden | VissenPraat
  6. Pingback: Trigonostigma espei | VissenPraat
  7. Pingback: Mijn Aquarium verzameling | VissenPraat
  8. Pingback: Kweekpoging Apistogramma Borellii | VissenPraat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.