Corydoras Trilineatus kweek

Corydoras Trilineatus kweken

Ik heb hieronder enkele tips opgeschreven die je kunnen helpen bij het grootbrengen van Corydoras Trilineatus en vele andere Corydoras soorten. Wanneer je wat eitjes van je Corydoras Trilineatus vindt en deze wil laten uitkomen of wanneer je bewust met de Corydoras wil gaan kweken, met de volgende tips maak je in ieder geval niet dezelfde fouten als ik.

Wanneer leggen Corydoras Trilineatus eitjes?

In de natuur leggen corydoras eitjes tijdens het regenseizoen. Omdat er dan veel voedsel te vinden is en de jongen dus een grotere overlevingskans hebben. Om dit te simuleren kun je week lang lekker veel (levend) voer geven. Doe daarna een grote water wissel met iets koeler water. Zet evt. de thermostaat een paar graden lager, de vissen kunne hier tegen.

Grote kans dat de corydoras over zullen gaan tot het afzetten van eitjes in je aquarium.

Eitjes uit aquarium halen

Ik maak hiervoor geen gebruik van een of ander hulpmiddel. Ik duw en rol de eitjes langzaam en voorzichtig los met mijn vingers. Er zijn mensen die de eitjes met een mesje of bankpasje losmaken maar de kans op beschadigen wordt dan groter, naar mijn idee. De eitjes van de Corydoras Trilineatus zijn redelijk stevig en je zal ze niet snel kapot maken wanneer je op deze manier te werk gaat.

Wat doe je dan met de eitjes?

Je kunt de eitjes in een klein plastic bakje met aquarium water (zelfde water als waar ze uitkomen) doen. Ik stop altijd een stuk amandelblad in het bakje erbij hierdoor gaan de eitjes niet schimmelen. Sommige mensen doen wat anti schimmel middel bij de eitjes, mar ik hou meer van de natuurlijke manier. Een bijkomend voordeel van een amandelblad is dat de kleintje hier voedsel kunnen vinden en het als schuilplaats gebruiken als ze uitgekomen zijn.

Corydoras Trilineatus kweek

Corydoras Trilineatus eitjes op amandelblad

 

Uitgekomen en nu?

Nu begint het lastigste gedeelte, de Corydoras Trilineatus jongen groot brengen. Twee dingen zijn heel belangrijk het eerste is voer. De jongen moeten eigenlijk, “in” het voer zwemmen. Niet helemaal natuurlijk omdat het water dan snel slecht wordt, maar ze moeten niet ver hoeven te zwemmen om voedsel te vinden. Het tweede wat erg belangrijk is zijn de waterwissels. Ik ververste het water in het bakje met visjes zo vaak als ik kon, dat kwam neer op `s morgens en `s avonds, maar meer is altijd beter. Het beste voer voor jonge Corydoras Trilineatus is levende Artemia. Dit is niet te koop en zal je dus zelf moeten kweken. Wanneer je twee kweek flessen gebruikt kun je deze om de dag gebruiken om te voeren.

Ander voer wat je kan gebruiken is stofvoer, eigeel (gekookt) en Liquifry 1.

Pas uitgekomen corydoras jongen

Pas uitgekomen corydoras jongen

 

Corydoras jongen 14 dagen oud

Corydoras jongen 14 dagen oud

Een fout die ik in het begin maakte is de jongen te snel in een grotere bak te laten  zwemmen, hierdoor konden ze minder goed voedsel vinden en overleden ze.  In een klein bakje is het voeren ook gemakkelijker en kun je het beter doseren en dus meerdere keren per dag voeren.

Succes met kweken.

Jonge Corydora Trilineatus

Jonge Corydora Trilineatus

 

Corydora Trilineatus bij ouders

Corydora Trilineatus bij ouders

Advertenties

5 gedachtes over “Corydoras Trilineatus kweek

  1. Pingback: Kweekverslag zebra danio | VissenPraat
  2. Pingback: Zebra danio kweken deel 2 | VissenPraat
  3. Pingback: 5 beginnersvissen voor je aquarium | VissenPraat
  4. Pingback: Trigonostigma espei | VissenPraat
  5. Pingback: Mijn Aquarium verzameling | VissenPraat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.