Filterzand

Filterzand als bodembedekking 

Grind, zand,  wel of geen voedingsbodem? Wat is nu de beste bodembedekking voor je aquarium? Iedereen heeft natuurlijk zijn persoonlijke voorkeur en smaak, maar ik zweer bij filterzand.

Waarom is het een goede bodembedekker? Ik ga hieronder enkele voordelen beschrijven zodat je filterzand op de bodem gaat gebruiken bij je eerstvolgende aquarium.

 

Kant en klaar

Het grote voordeel is dat het een kant en klaar product is. Filterzand is te koop bij de betere aquariums speciaalzaken en bij zwembad speciaalzaken. Bij zwembad speciaalzaken? hoor ik u denken. Dat is juist, want in speciale filters voor je zwembad wordt dit zand gebruikt. Het kan in een keer in het aquarium en hoeft niet uitgespoeld te worden. Het water blijft helder en je zit niet dagen lang tegen een stoffig aquarium aan te kijken. Door een stoffig aquarium kan het filter ook snel verstopt raken een dubbel voordeel dus.

Stoffig aquarium

Stoffig aquarium

Plantenaquarium

Wanneer je een aquarium vol met planten hebt is dit ook een ideale bodem. Planten wortelen erg goed in deze bodem en het slibt niet dicht. Vaak hoor ik aquariumhouders die opzoek gaan naar een goedkoper alternatief zoals rivierzand of metselzand. Hoewel het een mooie natuurlijke uitstraling heeft en niet duur is, kunnen er toch problemen ontstaan na een aantal weken. De bodem gaat dichtslippen en de wortels van de planten gaan rotten met alle gevolgen van dien.

Planten doen het zelfs zo goed in filterzand dat een voedingsbodem overbodig is. Bij planten die wat extra voeding verlangen kun je kleibollen bij de wortels stoppen.

Filterzand bodem

Filterzand bodem ideaal voor planten

Goed voor bodemvissen

Natuurlijk is de bodemkeuze niet afhankelijk van de planten in je aquarium maar van de bewoners. Bodemsoorten zoals corydoras soorten of andere meervalachtige scharrelen de gehele dag over de bodem, ook zijn er veel cichlidensoorten die bekend staan om het graven in de bodem, wanneer de bodem bestaat uit grof of scherp grind kunnen de bek of baardharen van de vissen beschadigen. Niet fijn voor de vissen en ook geen mooi gezicht voor jou. Filterzand heeft gladde kleine korrels die perfect zijn voor deze vissen.

Perfect voor bodemvissen

Perfect voor bodemvissen

 

Natuurlijke uitstraling

In aquarium zaken kun je grind in alle kleuren van de regenboog vinden, erg leuk voor kinderaquariums maar niet zoals de vissen het in de natuur tegenkomen. Persoonlijk probeer ik altijd mijn aquarium zo natuurgetrouw in te richten. Het laatste voordeel van filterzand vind ik nog altijd dat het zo natuurlijk oogt. Het lijkt veel op zand maar het is eigenlijk een hele fijne grind soort.

Duur?

Duurder dan een zak metselzand bij de bouwmarkt, maar goedkoop is duurkoop. In de meeste zaken betaal je tussen de 10 en 15 euro voor een 25 kg zak, genoeg om een meter bak royaal mee te vullen.

Kortom, filterzand is een uitstekende keuze als bodembedekking voor je aquarium.

Filterzand voor natuurlijke uitstraling

Filterzand voor natuurlijke uitstraling

 

Advertenties

4 gedachtes over “Filterzand

  1. Pingback: Crystal Red Garnaal | VissenPraat
  2. Pingback: 5 beginnersvissen voor je aquarium | VissenPraat
  3. Pingback: De eerste jonge vuurgarnalen | VissenPraat
  4. Pingback: Black sakura garnalen | VissenPraat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.