Crystal Red Garnaal

Hoewel ik nooit interesse had in het houden van garnalen begon ik er meer en meer geïnteresseerd in te raken toen ik op internet foto’s van mooie Crystal Red Garnalen zag. Ik dacht altijd dat ze moeilijk te houden waren en dat het water van perfecte kwaliteit moest zijn. Omdat ik nog een SuperFish Aquarium Aqua 40 had staan waar niets in zwom, ging ik opzoek naar een leuke garnaal voor deze bak. Ik dacht dat ik uit zou komen bij een vuurgarnaal, maar ook Crystal Reds (Caridina cf. Cantonensis) behoorde tot de mogelijkheden.

Ik vulde mijn bak met filterzand en aquariumwater uit één van mijn andere aquaria samen met een binnenfilter wat al enkele weken aan het meedraaien was in één van de grotere bakken, zodat de boel kon indraaien. Na een snoeibeurt in één van de andere bakken voegde ik wat plantjes toe. Een tak voorzien van mos en wat eiken en beuken bladeren maakte de inrichting compleet.

Crystal Red aquarium

Crystal Red aquarium

Er stond een aquariumbeurs op de kalander en ik wilde daar op zoek gaan naar wat garnalen voor mijn bak. Op de beurs vond ik bij de stand van garnalenparadijs een aantal mooie exemplaren. Mijn ervaring met garnalen was minimaal dus ik besloot voor de B-gradatie te gaan omdat deze dieren wat minder prijzig waren. Thuisgekomen heb ik de dieren rustig laten overwennen en ze in het bakje gestopt.

Crystal Red Garnaal

Crystal Red Garnaal

 

In 1996 ontdekte De japanner Hisayasu Suzuki een rode variant van Caridina sp. tussen de oorspronkelijk zwarte nakomelingen. De Crystal red garnaal heeft veel aan populariteit gewonnen, zowel in Japan als in de rest van de wereld, en is verder verfijnd geweest door Suzuki en andere kwekers om garnalen te bekomen met bredere witte banden en intenser rood. In Japan worden ze vaak red bee shrimp genoemd.

Zwangere garnaal

Zwangere garnaal

Na een aantal weken zag ik de eerste zwangere garnaal in mijn bak, en enkele dagen zelf meerderen. Ik besloot wat informatie op te zoeken over de zwangerschap van de Crystal red garnaal, het bleek dat ik geduld zou moeten hebben, de draag tijd van een Crystal red garnaal is ongeveer 4 weken. Ik probeerde in de tussentijd geen grote waterwissels te doen om de waterwaarden niet te veel te beïnvloeden. Ik bleef gevarieerd, maar wel met mate voeren, om de bak niet te veel te belasten. Na een maand zag ik toen ineens een baby garnaal zitten, een minuscuul klein beestje. Bijna niet te vinden tussen het filterzand op de bodem en toch was de onmiskenbare Crystal red tekening al te zien.

Jonge crystal red garnaal

Jonge crystal red garnaal

Nu weer een maand verder zie ik de volgende nieuwe garnaaltjes alweer zitten en zijn de eerste  jongen flink gegroeid. Van de eerste 10 garnalen die ik kocht is er helaas 1 overleden maar zijn er nog steeds dames zwanger. Over een tijd ga ik de lagere gradaties Crystal red garnalen er uithalen zodat ik een mooie kweekgroep overhoud.

De Crystal red garnaal is een mooie soort om eens te houden en te kweken. Wanneer je wat ervaring hebt met aquaria is het een niet al te moeilijke soort.

 

8 gedachtes over “Crystal Red Garnaal

  1. Pingback: Eerste stappen in de wereld van Aquascaping | VissenPraat
  2. Pingback: Dry start methode | VissenPraat
  3. Pingback: Zebra danio kweekverslag | VissenPraat
  4. Pingback: De vuurgarnaal, leuk, gemakkelijk en een alleseter | VissenPraat
  5. Pingback: De eerste jonge vuurgarnalen | VissenPraat
  6. Pingback: Black sakura garnalen | VissenPraat
  7. Pingback: De eerste jonge Black Sakura garnalen | VissenPraat
  8. Pingback: Wat kun je garnalen allemaal voeren? | VissenPraat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.