Waarom is de Nannostomus Beckfordi zo geweldig?

Inmiddels is het al een tijd geleden dat ik deze visjes had rondzwemmen in één van mijn aquariums. Op verschillende internetsites staat vermeld dat de Nannostomus Beckfordi (potloodvisje) gehouden kunnen worden in een aquarium van 60 cm, zelf zou ik minimaal 80 cm aanraden omdat deze vissen een lengte van 6 a 6,5 cm kunnen bereiken. Ik had een groepje van 8 vissen zwemmen, maar een school van 10 vissen is nog beter, ook daarom raad ik een aquarium van 80 cm aan. Als verhouding, mannetjes en vrouwtjes, zou ik 3 à 4 mannen houden met 6 à 7 vrouwtjes.

Nannostomus Beckfordi

Nannostomus Beckfordi

Een vis met karakter

De reden waarom je deze vissen zou moeten gaan houden is ongetwijfeld het gedrag van de beckfordi mannetjes. De mannetjes vormen een territorium en zodra twee mannetjes elkaar tegenkomen houden ze een schijngevecht.  Dit klink erger dan het is, want geen enkele vis raakt gewond. De visjes drukken zij aan zij hun koppen tegen elkaar en doen hun bek open, deze dans kan minutenlang duren en is schitterend om naar te kijken.

Verschil tussen man en vrouw herkennen

Op de foto’s is duidelijk te zien dat de mannetjes van de nannostromus beckfordi rode lijnen over het lichaam hebben lopen en bij de vrouwtjes zijn deze lijnen beige gekleurd. De mannen hebben blauwe puntjes aan de aarsvinnen en de vrouwtjes zijn over het algemeen wat voller gebouwd.

Nannostomus Beckfordi

Nannostomus Beckfordi

Voeding

Deze vissen accepteren bijna alle soorten visvoer zolang het maar in hun bekje past. Het potloodvisje heeft een kleine spitse bek dus het voer mag niet al te groot zijn. Bij mij ging het uiteindelijk altijd goed en ze kregen zelf dikke zwarte muggenlarven in ‘no-time’ naar binnen.

Inrichting van het aquarium

Eens schooltje Nannostomus Beckfordi voelt zich het meest op het gemak in een dicht beplant aquarium met veel fijn bladerige planten en een donkere bodem. Qua temperatuur zou ik een waarde tussen 21 en 27 °C aanhouden en de pH-waarde mag liggen tussen 5 en 8 een sterk visje dus. Regelmatige waterwissels zijn wel aan te raden want dit visje kan slecht tegen vervuilt water.

Dit visje past perfect in een Zuid-Amerika biotoop aquarium of gewoon in een gezelschapsaquarium met rustige bewoners. Eén ding is zeker, je gaat er veel plezier van hebben.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.