De Honinggoerami is een betere keuze dan de Dwerggoerami

Nadat mijn koppeltje dwerggoerami was overleden wilde ik eigenlijk niet meer aan deze vissen beginnen. In de winkels verkopen ze erg slechte exemplaren welke zwak, misvormd en vaak drager van het iridovirus zijn. Vandaar dat ik besloot om geen nieuwe vissen uit de winkel te halen. Op internet vond ik meer informatie over het virus en las dat de honinggoerami geen last heeft van dit virus, mijn interesse was gewekt. Een aquariumhouder in mijn buurt verkocht zijn bewezen koppel honinggoerami met daarbij acht Trigonostigma espei, een uitgelezen kans voor mij om een goed koppel te krijgen en meteen een leuke nieuwe scholenvis te bemachtigen.

De honinggoerami of wel Trichogaster chuna staat vooral bekend als Colisa chuna, maar na het herschrijven van de hele familie van deze vis heet hij nu Trichogaster chuna. Omdat deze soort wat kleiner is dan de dwerggoerami, hebben ze een minder groot territorium in het aquarium nodig. Hierdoor hebben het mannetje en vrouwtje minder aanvaringen en zijn de vissen niet gestrest, het voordeel is dat ze dan minder gevoelig voor ziektes zijn.

Virus

Het feit dat deze vissen niet gevoelig zijn voor het iridovirus is voor mij het grote voordeel ten opzichte van de dwerggoerami. Ik en vele andere visliefhebbers verliezen mooie en gezonde vissen aan dit virus, nog voordat deze labyrintvissen hun schitterende gedrag kunnen laten zien. 

Honinggoerami mannetje

Honinggoerami mannetje

Honinggoerami vrouwtje

Honinggoerami vrouwtje

Temperatuur

Zoals de meeste vissen die ik heb, houd ik de honinggoerami’s momenteel op 20 graden. Wanneer deze vis te warm gehouden wordt zal het mannetje continu schuimnesten maken omdat de zomerperiode wordt nagebootst. In de natuur zal deze periode nooit langer dan een paar maanden duren. In de zomer loopt de temperatuur van mijn aquarium water op naar 26 graden en op deze manier wordt het seizoen van het leefgebied van de honinggourami perfect nagebootst. Het nadeel hiervan is dat ik wel tot de zomer moet wachten om het paar en kweekgedrag van deze interessante vis te kunnen zien.

Honinggoerami mannetje

Honinggoerami mannetje

Heb je ook ervaring met deze vis of heb je een vraag? laat een bericht achter.

Advertenties

7 gedachtes over “De Honinggoerami is een betere keuze dan de Dwerggoerami

 1. Pingback: De eerste jonge vuurgarnalen | VissenPraat
 2. Pingback: Trigonostigma espei | VissenPraat
 3. Pingback: Mijn Aquarium verzameling | VissenPraat
 4. Pingback: Fundulopanchax sjoestedti | VissenPraat
 5. Pingback: Kweekverslag Honinggoerami | VissenPraat
 6. hallo…

  ik ben sinds 2 jaar begonnen met een aquarium 120 l.
  ik heb er streep barbeeltjes, blauwe danios,1 shuberti, 2 corridoras en een algen eter..en nu 4 honing gouramis ..kunnen deze met elkaar overweg?

  • Alle soorten die je hebt zijn vreedzame soorten dus ik voorzie geen problemen. Ik weet niet hoeveel streep barbeeltjes en blauwe danios je hebt maar de andere soorten zijn ook scholenvissen en komen beter tot hun recht in een groepje. Mogelijk kun je enkele vissen wegdoen en de andere soorten uitbreiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.