Top 5 aquarium fouten gemaakt door beginners

Jaren geleden schreef ik als een van de eerste berichten op dit blog een top 3 van de meest gemaakte beginnersfouten. Dit bericht is inmiddels veel gelezen door de bezoekers van mijn blog. Toen ik een tijdje terug op youtube en bruikbare top 5 beginners fouten onder aquarium hobbyisten tegen kwam, dacht ik dat dit voor meer mensen bruikbaar zou zijn, vandaar deze nieuwe top 5. Sommige tips komen overeen met de top 3 die ik eerder schreef maar ik zal proberen er toch extra tips bij te zetten.

5. Vissen vanuit de winkel meteen in het aquarium zetten

De eerste reden waarom je dit niet moet doen is dat je de vissen een temperatuur of waterwaarden schok kunt bezorgen. Als het water waarin de vissen vervoerd zijn te veel afwijkt van jouw aquarium water kan dit de vissen een schok en dus veel stres geven. Laat daarom je vissen altijd langzaam over wennen aan jouw water.

Een andere reden waarom het niet slim is om de vissen meteen in je aquarium te zetten is dat je uit moet kijken met ziektes. Als je zieke vissen toevoegd aan je bestand kan dit alle vissen in je aquariums besmetten. Het is daarom geen overbodige luxe om een leeg draaiend aquarium te hebben als je vaak nieuwe vissen koopt en meerdere aquariums hebt. Hierdoor kun je nieuwe vissen eerst twee weken in de gaten houden voordat je ze toevoegd aan je bestand.

4. Geen tijdklok op verlichting

Ik lees nog regelmatig dat mensen een aquarium hebben maar de verlichting iedere dag handmatig aan en uit zetten. Hierdoor wordt je plantengroei ernstig in de war geschud waardoor algen meer kans krijgen. Naast mensen, vissen en andere dieren hebben ook planten regelmaat nodig. Als je dus een nieuw duur aquarium koopt met planten en vissen waarvoor je ook in de buidel moet tasten, dan is een simpele tijdklok van een paar euro, een van de beste investeringen.

3. Te veel voeren

De basisregel bij het vissen voeren is dat je zo veel voeren als de vissen in een paar minuten op kunnen. Daarbij geld ook dat in een gezonde ingedraaide bak je beter iets te weinig kunt voeren dan te veel. Jonge opgroeiende vissen mag je meerdere keren per dag voeren, dat is zelfs beter, maar let wel op dat er geen voer blijft liggen wat kan gaan rotten.

2. Impuls aankoop van vissen

Je kent het wel, je loopt in een dierenwinkel of mooi aquariumzaak en je ziet een paar geweldige vissen en je neemt ze mee naar huis. Maar thuis aangekomen blijkt dat de vissen niet in je bestand passen en het bezorgd jouw nieuwe of oude vissen een hoop stress, mogelijk lijkt het tot gevechten of erger. Doe altijd eerst onderzoek voordat je vissen aanschaft. Verdiep je in de behoefte van de soort en kijk met welke vissen ze samengaan, of ze uberhaupt in je aquarium formaat passen. Een extra tip als je een aquarium gestart hebt is om niet je hele bestand in een keer aan te schaffen. Koop de vissen die je wil in stappen. zodat je aquarium(filter) ook geleidelijk kan wennen aan de hoeveelheid bewoners.

1. Niet indraaien van het aquarium

Deze fout heeft een klein beetje te maken met fout nummer 5 en fout nummer 2. Wat vaak gebeurd is dat wanneer je een aquarium aanschaft je meteen de vissen en planten meeneemt uit de winkel. Hierdoor kan je aquarium niet indraaien en zal het snel fout gaan, meestal na twee weken. Waarom na twee weken? dan wordt er een nitriet piek veroorzaakt door alle afvalstoffen van de vissen. Nitriet is gevaarlijk en zelfs dodelijk voor de vissen. Een tip is om vissen niet tegelijk te kopen met een nieuw aquarium. Koop alle spullen eerst en begin met inrichten en vullen en laat het aquarium daarna lekker met rust. De komende tijd kun je gebruiken voor de planten inrichting of het aanpassen van kleine zaken, ondertussen draait het filter lekker in en wordt er een biologisch evenwicht gecreëerd. Als alles een aantal weken draait kun je beginnen met het kopen van de eerste vissen (maar niet allemaal tegelijk 😉 ).

Hopelijk maak je deze fouten nu niet meer en kun je lekker beginnen met het opzetten van je eigen aquarium. Succes.

Aquarium
Aquarium opstartfase

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.